Is het pensioen duidelijk

in uw due diligence traject?

Bij een Merger&Acquistion project is de aanloopfase zeer essentieel. In deze fase tasten de bedrijven elkaar af en wordt aan de hand van diverse onderzoeken (due diligence onderzoeken) in kaart gebracht of het een potentieel interessante deal is. Een professioneel en pragmatisch due diligence onderzoek bij fusies en overnames is hierin een absolute ꞌmustꞌ. Een due diligence onderzoek richt zich op het vaststellen van de juistheid van de informatie van de verkoper, alsmede het in kaart brengen van risico’s en kansen van deze onderneming. Het aspect pensioen speelt in deze een steeds belangrijkere rol. Regelmatig wordt geconstateerd dat het pensioen binnen een onderneming toch een onverwachte financiële risico blijkt te zijn.

Voorbeelden van risico’s bij een pensioen-due-diligence:

  • Waardeoverdrachtproblematiek
  • Niet iedereen aangemeld, zonder opmaak afstandsovereenkomsten
  • Onjuiste afstandsovereenkomsten
  • Achterstand premiebetaling
  • Verplichtstelling Bedrijfstakpensioenfonds en/of cao

Voor de koper is het essentieel om een helder overzicht te krijgen van de pensioentoezegging, de lasten maar nog belangrijker de eventuele (financiële) risico’s. Deze risico’s kunnen dan bijvoorbeeld in de contractfase worden achtergelaten bij de verkoper of meegenomen worden in de prijsbepaling. Bij een pensioen due diligence komen derhalve vele aspecten aan bod (financieel en juridisch). Of een pensioen due diligence uitgevoerd wordt, is veelal een afweging van kosten en baten. Echter de eventuele financiële risico’s die hieruit kunnen voortvloeien staan in schril contrast met deze kosten. Het uitvoeren van een Pensioen due diligence is dan ook een zeer waardevolle aanvulling binnen het due diligence onderzoek.

Het pensioen. Heeft u daar al aan gedacht? Wij loodsen u er probleemloos doorheen.

Contact

Wilt u dat wij contact opnemen?

Wilt u meer informatie of een afspraak met een van onze consultants? Vul hieronder het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wilt u zelf contact opnemen?

ZKR Pensioenconsultants is dé specialist op het gebied van pensioenen. Onze consultants staan voor u klaar en helpen u graag met al uw pensioenvraagstukken.

Neem zelf contact op

ZKR Pensioenconsultants
Meerendonkweg 25 | 5216 TZ ‘s-Hertogenbosch
+31 (0) 88 – 23 64 884
info@zkrp.nl

Direct een afspraak inplannen?

Wilt u liever direct een afspraak maken? Geen probleem, klik op de button hieronder om direct een afspraak met een van onze consultants in te plannen.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.